Českou zemědělskou univerzitu v Praze navštívil ve čtvrtek 14. listopadu 2013 na pozvání duchovní správy akademické obce Dominik kardinál Duka OP. Pražský arcibiskup, na jehož podnět zhruba před rokem a půl duchovní správa pro suchdolskou univerzitu vznikla. Očekávání, či spíš přání, byla ohledně návštěvy různá. Zaplníme svatováclavskou kapli? Podaří se nám ukázat, že působení duchovní správy na univerzitě nese ovoce? Bude na mši svaté více nás mladých studentů nežli zástupců střední a starší generace?

     Obavy však (bohužel) nad přáními zvítězily. Ano, kaple byla sice nacpaná k prasknutí. Ale kým? Pominu-li místní novináře, pro které byla návštěva kardinála na ČZU senzací, tak nebýt suchdolských farníků, vystačili bychom si my studenti pouze s předními lavicemi. Studentů z univerzity, kde nás studuje přes 25 tisíc, přišlo totiž asi deset. Z univerzitního společenství, které se schází týden co týden, pět!

     Otázkou je, kde se stala chyba. V posledních dnech, předcházejících dni D, se nejčastěji ozýval jeden hlavní důvod „znemožňující“ přijít. Nedostatek času a neideálnost čekat kdesi v Suchdole několik hodin...

     Nechci hodnotit, jestli měl někdo skutečně vážné důvody nepřijít. Nechci ani ty, kteří nedorazili kritizovat. To je otázka každého z nich, na kterou si musí odpovědět oni sami. Pouze mě to nutí přemýšlet, podle čeho se i já v určitých situacích rozhoduji. Co mě přesvědčí, jestli někam půjdu, byť budu druhý den brzy vstávat? Co mně osobně brání, abych zatnul zuby a něco vydržel a sebe přemohl? Třebaže se mi nechce a nic z toho ani nemám?

     Vděčnost? Radost? Možnost říct (i beze slov) díky?

     Možná to ve čtvrtek stálo za to přijít. Dát najevo radost, že se můžeme na půdě univerzity svobodně scházet ke slavení mše svaté a k vzájemnému obohacování. Vyjádřit díky, že si ceníme rozhodnutí člověka, který před rokem a půl tuto myšlenku rozpohyboval.

     Snad mi to zůstane jako připomínka do budoucna. Připomínka, abych si nikdy nenechal podobné a neopakovatelné okamžiky proklouznout mezi prsty.

     Nejfatálnější dopad by totiž mělo opačné jednání v situaci beze sporu nejdůležitější. V situaci, kdy mě přijde Pán pozvat k sobě.

 

MH